Til innholdet

Ditt kompletta lexikon inom IoT

Välkommen till Internet of Things (IoT) lexikonet!

Denna resurs är avsedd att vara din omfattande guide till terminologin och förkortningarna som är centrala för IoT-landskapet.

Internet of Things revolutionerar hur vi interagerar med teknik och data genom att skapa en värld där enheter, sensorer och system är sammanlänkade och kan kommunicera med varandra över nätverk.

I detta lexikon kommer du att hitta förklaringar och definitioner av grundläggande begrepp inom IoT.

Dessutom kommer vanliga förkortningar och akronymer som används inom IoT att förklaras för att underlätta din förståelse av tekniskt språk.

Oavsett om du är nybörjare inom IoT eller en erfaren professionell, är detta lexikon avsett att vara en användbar resurs för dig.

 

Lexikon i alfabetiskordning

6LoWPAN: Förkortning för "IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks". Det är ett nätverksprotokoll för att skicka IPv6-paketer över trådlösa nätverk med låg strömförbrukning, vanligtvis används det inom IoT.

Advanced Encryption Standard (AES): En av de mest använda symmetriska krypteringsalgoritmerna som används för att skydda data inom IoT-system.

AI (Artificial Intelligence): Datoralgoritmer och tekniker som gör det möjligt för maskiner att utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens, till exempel maskininlärning och djupinlärning.

Aktuator: Komponenterna i ett elektroniskt föremål som omvandlar elektriska signaler till output som ljud, rörelse eller andra funktioner. De är motsatsen till sensorer.

API (Application Programming Interface): Ett gränssnitt som tillåter olika program och system att kommunicera och interagera med varandra.

APN (Access Point Name): Ett APN identifierar anslutningspunkten till en gateway mellan mobilnätet och internet, vilket låter mobila enheter ansluta till internet via mobilnätet.

Backhaul: Nätverkssegment som kopplar samman mindre nätverk eller enheter till en central punkt eller kärnnätverk.

Beacons: Beacons är små Bluetooth-sändare som är placerade runt omkring för att ge användare information eller reklam anpassad efter deras plats.

Big Data: Stora och komplexa dataset som kan analyseras för att få insikter och förbättra beslut inom IoT och andra områden.

BLE (Bluetooth Low Energy): En energisnål variant av Bluetooth-tekniken som används för att ansluta IoT-enheter som t.ex. wearables och smarta hem-enheter till mobiltelefoner och andra enheter.

Botnet: Ett nätverk av anslutna maskiner eller föremål som har kapats för andra syften, vanligtvis av hackare för att genomföra attacker som till exempel skicka spam-mejl eller överbelasta andra nätverk.

Brandvägg: En brandvägg är en barriär som skyddar ett nätverk mot oönskad trafik.

Cloud Computing: Leverans av databehandlingstjänster, inklusive lagring, databearbetning och nätverksåtkomst, via internet ("molnet").

Cloud: Cloud, eller molnet, innebär att externa servrar tar hand om lagring och bearbetning av data istället för att göra det lokalt på enheten.

Connected car: Ett fordon som är anslutet till internet och ofta har ett eget lokalt nätverk för att tillhandahålla funktioner som underhållningssystem och navigation.

DoS (Denial-of-Service)/DDoS (Distributed Denial-of-Service): DoS- och DDoS-attacker är typer av attacker som syftar till att sätta ett system ur spel genom att överbelasta det med trafik.

E-hälsa: E-hälsa är vårdutövande som tar hjälp av elektroniska och digitala lösningar, vilket med IoT kan inkludera automatiskt delade patientjournaler och sjukdomsupptäckande wearables.

Edge Computing: Bearbetning av data nära källan i stället för att skicka all data till molnet, vilket minskar latens och bandbreddsbehov.

Embedded Software: Programvara som är inbäddad i en hårdvaruenhet och styr dess funktioner, vanligtvis inom IoT-enheter.

eUICC (Embedded Universal Integrated Circuit Card): En ny typ av integrerat SIM-kort som gör att man kan byta mobiloperatör utan att fysiskt byta ut SIM-kortet.

Firmware Over-the-Air (FOTA): En teknik som möjliggör trådlös uppdatering av enhetens firmware eller inbyggda programvara, vilket minskar behovet av fysisk åtkomst för uppdateringar.

Gateway: En enhet som agerar som en bro mellan IoT-enheter och molnet, och möjliggör kommunikation mellan enheterna och fjärrservrar eller andra enheter.

General Packet Radio Service (GPRS): En mobiltelefonteknik som tillåter dataöverföring över mobilnät, ofta används för IoT-enheter som kräver mobiluppkoppling.

Hacking: Att utnyttja svagheter i digitala system för att få obehörig åtkomst.

IAM (Identity & Access Management): En uppsättning verktyg och rutiner för att säkerställa att endast auktoriserade användare får åtkomst till ett nätverk.

Industrial IoT (IIoT): Tillämpning av IoT-teknik inom industriella miljöer för att övervaka och styra maskiner, processer och system.

Industrial, Scientific, and Medical (ISM) Band: Frekvensband som reserverats för icke-licensierad användning, ofta används det för trådlösa kommunikationsprotokoll inom IoT.

Interface (API): Programmeringsgränssnitt för att enkelt ansluta en programvara eller tjänst till en annan.

IoT (Internet of Things): Nätverk av fysiska enheter som är utrustade med sensorer, mjukvara och andra teknologier för att samla in och utbyta data över internet.

IoT-plattform: En mjukvaruplattform som tillhandahåller verktyg och tjänster för att utveckla, ansluta och hantera IoT-enheter och applikationer.

Kapacitet: Uttryck för mängden användare och föremål som ett nätverk kan hantera.

Kryptering: Kryptering är ett sätt att skydda data genom att omforma den till ett obegripligt språk som kräver en nyckel för att återställa den till sitt ursprungliga tillstånd.

LAN (Local Area Network): Ett geografiskt begränsat nätverk, vanligtvis inom en byggnad.

Link Budget: Beräkning av den totala förlusten av signalstyrka i ett kommunikationssystem, som används för att bedöma prestanda och täckning inom IoT-nätverk.

LoRa Protocol (LoRaWAN): Ett trådlöst kommunikationsprotokoll som används för långdistanskommunikation med låg strömförbrukning inom IoT.

Low-Power Wide Area (LPWA): Trådlösa nätverksteknologier som är utformade för att möjliggöra lång räckvidd och låg strömförbrukning för IoT-enheter, exempel inkluderar LoRaWAN och NB-IoT.

Low-Power Wireless Sensor Network: Nätverk av trådlösa sensorer som är utformade för att fungera med låg strömförbrukning och ofta används inom IoT för att samla in data från miljön.

LPWAN (Low-Power Wide-Area Network): Trådlösa nätverk designade för att överföra data över långa avstånd med låg strömförbrukning, t.ex. LoRaWAN, NB-IoT.

LTE-M: Förkortning för "Long-Term Evolution for Machines". Det är en variant av LTE-standarden som är optimerad för IoT-enheter och låg strömförbrukning.

M2M (Machine-to-Machine): Kommunikation mellan enheter utan direkt mänsklig inblandning, där enheter kommunicerar direkt med varandra för att utföra uppgifter.

Malware (Malicious software): Ett samlingsnamn för all programvara som medvetet har till syfte att förstöra eller utnyttja.

Managed Connectivity: Managed connectivity är lösningar som möjliggör övervakning, kontroll och självbetjäning av kommunikationen i IoT-lösningar.

Media Access Control (MAC): Protokollskiktet som hanterar tillgång till delad mediekapacitet i ett nätverk, inklusive fördelning av bandbredd och hantering av kollisioner.

Mesh: En nätverksvariant där varje nod är hopkopplad med varandra, vilket gör det till ett säkrare men dyrare alternativ än traditionella nätverk.

MNO (Mobile Network Operator): En mobiloperatör som äger och kontrollerar alla nödvändiga element för att tillhandahålla mobiltjänster.

Mote: En liten enhet med sensorer och trådlös kommunikation som används för att övervaka och samla in data inom IoT-applikationer.

Near-Field Communication (NFC): En trådlös kommunikationsteknik som möjliggör dataöverföring på kort avstånd, vanligtvis används det för kontaktlös betalning och identifiering.

OpenVPN: Gratisprogramvara för att upprätta privata nätverk (VPN).

OTA (Over-the-Air): Uppdatering av mjukvara och firmware på IoT-enheter genom trådlös överföring över internet.

PKI (Public Key Infrastructure): System för att säkerställa säker överföring av information genom asymmetrisk kryptering.

Protokoll: Regler och standarder som styr kommunikationen mellan enheter inom ett IoT-nätverk, t.ex. MQTT, CoAP, HTTP.

Radiofrequency (RF): Elektromagnetiska vågor inom frekvensområdet som används för trådlös kommunikation, inklusive IoT-nätverk.

Repeater: En enhet som förstärker och återsänder signaler inom ett nätverk, vilket utökar dess täckning och räckvidd.

RF Geolocation: Användning av radiofrekvenssignaler för att bestämma den geografiska positionen för en enhet eller användare, vanligtvis används det inom IoT för spårning och platsbaserade tjänster.

RFID (Radio-Frequency Identification): En teknik som använder radioband för att identifiera och spåra objekt som är utrustade med RFID-taggar.

Sensorer: Enheter som mäter fysikaliska eller kemiska egenskaper och omvandlar dem till elektriska signaler som kan läsas av andra enheter.

Smart Meter: En digital mätare som mäter och rapporterar energiförbrukning i realtid, vanligtvis används det inom smarta elnät för att optimera energihantering och effektivitet.

Software-Defined Network (SDN): Ett nätverk där kontrollen av nätverksutrustning är separerad från den underliggande hårdvaran och definierad genom mjukvaran, vilket möjliggör enklare hantering och konfiguration, vilket är användbart inom IoT.

Structure Attenuation: Förlust av signalstyrka på grund av hinder eller material i omgivningen, vilket kan påverka prestanda och täckning inom trådlösa IoT-nätverk.

Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP): Ett uppsättning kommunikationsprotokoll som används för att möjliggöra kommunikation och dataöverföring över internet och andra nätverk.

Tvåstegsverifiering: Skyddsanordning som involverar två led för att öka säkerheten vid inloggning eller åtkomst till känslig data.

Ultra-Wide Band (UWB): En trådlös teknik som använder breda frekvensband för precisionspositionering och dataöverföring med hög hastighet inom IoT och andra tillämpningar.

VPN (Virtuellt Privat-Nätverk): En sluten krypterad förbindelse (så kallad tunnel) på internet. För att få åtkomst måste du genomgå en autentiseringsprocess.

WAN (Wide-Area Network): Nätverk som sträcker sig över ett större geografiskt område, till exempel internet.

Wearables: Teknik som används på eller bärs av användaren, exempelvis aktivitetsspårare eller hälsosensorer.

ZigBee/Z-Wave: Trådlösa kommunikationsprotokoll som används för att ansluta och styra smarta hem-enheter inom IoT, såsom lampor, termostater och lås.

 

Vi hoppas att vår samling av termer och förkortningar har varit en hjälp för dig att navigera genom den komplexa världen av IoT.

Om du eller ditt företag behöver hjälp med att implementera IoT-lösningar eller behöver rådgivning för att optimera din nuvarande infrastruktur, tveka inte att kontakta oss!

Vi är här för att erbjuda anpassade lösningar och bidra till att driva din verksamhet framåt - Smartare, Säkrare och Grönare.